BRØNSHØJ-HUSUM
Af Gitte Ganderup 2. december 2022, 14:45
Smækfælder skal fange de invasive mink i mosen men af sikkerhedshensyn skal fælderne stå utilgængeligt. Derfor sejles de ud med ny kano.
Foto: Peter Kenworthy
Det er på grund af mink, at der skal sejles med den nye kano i Utterslev Mose. Her spejder en kat efter gråænderne.
Der er mink i mosen og de skal ikke være der, for mink er en invasiv art i den danske natur. Minken er en trussel mod alle de fugle som laver reder, lægger æg og plejer unger på jorden for minken spiser æggene. Ole Jervin er formand for reguleringsudvalget i Storkøbenhavns Jagtforening. Foreningen varetager reguleringen af mink, som det hedder når man tilpasser mængden af dyr til et område ved at fjerne dem. Mink-regulering er en del af jagtforeningens lejekontrakt på Mosehuset på Hareskovvej, som de lejer af Københavns Kommune.
Foto: Gitte Ganderup
Reguline blev døbt med bobler inden der blev serveres æbleskiver og gløgg i Mosehuset for de fremmødte.
Ole Jervin holdt talen for den nye kano som blev døbt Reguline. Kanoen er et redskab til at hjælpe diversiteten og naturplejen i Utterslev Mose. Indtil nu har foreningen brugt en plastbåd men den kan ikke sejl i de smalle kanaler mellem øerne. Derudover kan kanoen søsættes af to mand og da fælderne bliver tilset hver dag, er det mest praktisk at den er let at håndtere. – Naturstyrelsen har udpeget Utterslev Mose som specielt indsatsområde med hensyn til bekæmpelse af mink. Derfor har vi også mulighed for at anvende smækfælder til reguleringen. Disse placeres så vi kan holde øje med hvornår der er mink i fælden. Når der er mink i fælden, sejler vi ud og henter minken og klargøre fælden igen. Ellers sejler vi kun ud, når fælderne skal tilses cirka hvert halve år eller inddrages til eftersyn og når nye fælder sættes ud. Der er ingen lystsejllads til skade for vildtet, tværtimod skaber vi tryghed for vildtet ved at holde minken væk, sagde reguleringsformanden. Minkene dør med det samme, når de går i fælden og de døde mink sendes via Naturstyrelsen til Aarhus Universitet som skal klargøre om de er af en vild stamme eller kommer fra minkopdræt.
Foto: Gitte Ganderup
Der blev også blæst i jagthorn ved navngivningen.